wtorek, 18 lutego 2014

Brokułowa zapiekana z fetą i schabem

Brokułowa zapiekana z fetą i schabem 


SKŁADNIKI:
1 brokuł
1 pomidor
kawałki schabu lub innej wędliny
ser feta
śmietana
2 ząbki czosnku
ser żółty
2 jajka
słonecznik lub płatki migdałowe
sól, pieprz, zioła prowansalskie, ostra papryka


Brokuł umyć i podzielić na różyczki. Podgotować na parze. Ser feta, schab i pomidor kroimy w kostkę.
Następnie zrobić sos ze śmietany, czosnku i przypraw. Dokładnie mieszamy. Na suchej patelni uprażyć słonecznik aż się ładnie zarumieni. 
 
 
W garnku delikatnie wymieszać brokuły, ser feta, pomidora i schab. Przekłożyć do naczyń żaroodpornych. Polać sosem czosnkowym wymieszanym z prażonym słonecznikiem. Całość posypać tartym serem.


Piec przez 20 minut w piekarniku nastawionym na ok 180 stopni. Na ostatnie 5 minut wbić jajko. Piec do momentu jego ścięcia.


Pyszności na początek tygodnia:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz