poniedziałek, 3 sierpnia 2015

Pierogi z bobem, pietruszką i boczkiem

Rzutem na taśmę zdążyliśmy z naszymi ulubionymi pierogami
Pierogi z bobem, pietruszką i boczkiem


SKŁADNIKI: 
1 opakowani2 bobu (świeżego)
2 łyżki oleju 
200g wędzonego boczku 
natka pietruszki
czosnek, chilli,sól i pieprz
cebula, masło
400g mąki 
ciepła woda
łyżka oleju



Bób gotujemy w osolonej wodzie przez około 20 minut, lekko studzimy, następnie obieramy z łupinek i miksujemy na gładką masę.
 Boczek okrawamy ze skóry i kroimy w kostkę. Na rozgrzanej oliwie smażymy go na małe, chrupiące skwarki. W misce mieszamy pastę z bobu, skwarki i posiekaną natkę pietruszki. Przyprawiamy do smaku.



Zostawiamy do przeżarcia się smaków, a w tym czasie wyrabiamy ciasto oczywiście z mojego sprawdzonego przepisu
W dużym garnku gotujemy wodę i partiami wrzucamy pierogi na wrzątek. Gotujemy 2 minut od momentu, jak wypłyną na powierzchnię. Podajemy polane masełkiem z cebulką.
Smacznego !!! 
Danie pachnące ziołami. Lato 2015

1 komentarz: