Rzutem na taśmę zdążyliśmy z naszymi ulubionymi pierogami
Pierogi z bobem, pietruszką i boczkiem
SKŁADNIKI:
1 opakowani2 bobu (świeżego)
2 łyżki oleju
200g wędzonego boczku
natka pietruszki
czosnek, chilli,sól i pieprz
cebula, masło
400g mąki
ciepła woda
łyżka oleju
Bób gotujemy w osolonej wodzie przez
około 20 minut, lekko studzimy, następnie obieramy z łupinek i miksujemy na gładką masę.
Boczek okrawamy ze skóry i kroimy w kostkę. Na rozgrzanej oliwie smażymy go na małe, chrupiące skwarki. W misce mieszamy pastę z bobu, skwarki i posiekaną natkę pietruszki. Przyprawiamy do smaku.
Zostawiamy do przeżarcia się smaków, a w tym czasie wyrabiamy ciasto oczywiście z mojego sprawdzonego przepisu
W dużym garnku gotujemy wodę i partiami
wrzucamy pierogi na wrzątek. Gotujemy 2 minut od momentu, jak wypłyną na
powierzchnię. Podajemy polane masełkiem z cebulką.
Smacznego !!!
Jakie ładne pierożki))
OdpowiedzUsuń