wtorek, 18 sierpnia 2015

Smażony pstrąg z pieczonym ziemniakiem

Tak podanego pstrąga dostaliśmy w Zagrodzie w Zagórzu Śląskim
Zrobiło to na mnie ogromne wrażenie :)


SKŁADNIKI:
2 pstrągi
sól, pieprz, chili, mąka
2 duże ziemniaki
biały ser
jogurt
cebula ( szczypiorek), czosnek, koperek, sól pieprz
szpinak
feta
sól, pieprz, czosnek


Dobrze wyszorowane ziemniaki, chwilę  podgotować. Następnie piec je w sreberku w piekarniku nastawionym na 180 stopni przez około 20-30 minut. W misce umieścić ser biały, pokrojoną w kosteczkę cebulę ( szczypiorek), 1-2 łyżki jogurtu naturalnego oraz przyprawy. Dobrze wymieszać. Gdy już ziemniaki się dobrze upieką, otworzyć sreberko, ziemniaka przekroić na pół i wypełnić masą serową.

Pstrąga oczyścić, tym razem obcięłam głowę :) Każdego pstrąga przyprawić solą i pieprzem. Do środka włożyć pokrojone w plasterki czosnek i gałązkę koperku. Można również dołożyć plasterek cytryny. Rybkę oprószyć mąką. Smażyć do zarumienienia na oleju lub maśle klarowanym.

Oczyszczony szpinak podsmażyć na masełku z dodatkiem czosnku. Zamiast posolić można po prostu dodać fetę.

Porcja dla łasucha :)


Smacznego !!!

4 komentarze:

  1. Super, uwielbiam taką kuchnię, wypróbuję na pewno niebawem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Hm, ja nigdy nie obtaczałam ryby w mące. Ale w sumie również nigdy nie jej skórki, więc aż tak się nie skupiałam na dokładnym doprawianiu jej :) Z kolei pomysł z ziemniakami jak najbardziej wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Rybka pysznosci :D
    pozdrawiam, muuooaa.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Smażyć w sreberku? Podgrzania folia aluminiowa jest rakotwórcza smacznego życzę

    OdpowiedzUsuń