Tak podanego pstrąga dostaliśmy w Zagrodzie w Zagórzu Śląskim
Zrobiło to na mnie ogromne wrażenie :)
SKŁADNIKI:
2 pstrągi
sól, pieprz, chili, mąka
2 duże ziemniaki
biały ser
jogurt
cebula ( szczypiorek), czosnek, koperek, sól pieprz
szpinak
feta
sól, pieprz, czosnek
Dobrze wyszorowane ziemniaki, chwilę podgotować. Następnie piec je w sreberku w piekarniku nastawionym na 180 stopni przez około 20-30 minut. W misce umieścić ser biały, pokrojoną w kosteczkę cebulę ( szczypiorek), 1-2 łyżki jogurtu naturalnego oraz przyprawy. Dobrze wymieszać. Gdy już ziemniaki się dobrze upieką, otworzyć sreberko, ziemniaka przekroić na pół i wypełnić masą serową.
Pstrąga oczyścić, tym razem obcięłam głowę :) Każdego pstrąga przyprawić solą i pieprzem. Do środka włożyć pokrojone w plasterki czosnek i gałązkę koperku. Można również dołożyć plasterek cytryny. Rybkę oprószyć mąką. Smażyć do zarumienienia na oleju lub maśle klarowanym.
Oczyszczony szpinak podsmażyć na masełku z dodatkiem czosnku. Zamiast posolić można po prostu dodać fetę.
Porcja dla łasucha :)
Smacznego !!!
Super, uwielbiam taką kuchnię, wypróbuję na pewno niebawem :)
OdpowiedzUsuńHm, ja nigdy nie obtaczałam ryby w mące. Ale w sumie również nigdy nie jej skórki, więc aż tak się nie skupiałam na dokładnym doprawianiu jej :) Z kolei pomysł z ziemniakami jak najbardziej wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńRybka pysznosci :D
OdpowiedzUsuńpozdrawiam, muuooaa.blogspot.com
Smażyć w sreberku? Podgrzania folia aluminiowa jest rakotwórcza smacznego życzę
OdpowiedzUsuń