Sezon na jagody:) i desery :)
Jagodowy sernik na zimno
SKŁADNIKI:
spód :
150 g mąki
0,5 op. proszku do pieczenia
70 g cukru
1 jajko
75 g masła
1 łyżka kakao
masa jagodowa:
3 szklanki jagód umytych i osączonych
40 g żelatyny
1/3 szklanki wody
330 ml jogurtu naturalnego typu greckiego
300 ml serka homogenizowanego waniliowego
250 ml śmietanki 30%
kilka łyżeczek cukru
1 łyżka soku z cytryny
dodatkowo:
300 ml śmietanki 30%
kropla aromatu waniliowego
2-4 łyżeczki cukru pudru
1 szklanka jagód
Masło przeznaczone na spód roztopić, ostudzić a następnie połączyć z pozostałymi składnikami. Dobrze, szybko zagnieść i podzielić na pół. Ciasto pozostawić na 30 minut w zamrażarce/lodówce.
Po tym czasie wylepić spód wysmarowanej masłem i oprószona bułką tartą blachy.
Piec w piekarniku nastawionym na 180 stopni przez ok 20 minut. pozostawić do ostygnięcia.
Umyć i osuszyć jagody. Zmiksować na jednolitą masę, następnie stopniowo dodawać serek homogenizowany i jogurt, cukier, sok z cytryny. Dalej miksować. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody. Dodać do masy i jeszcze przez chwilę miksować. Gdy spód ciasta będzie już zimny, wylać masę jagodową na niego i wstawić na noc do lodówki.
Następnego dnia ubić śmietanę na sztywno z dodatkiem aromatu waniliowego i cukru. Wyłożyć na na masę jagodową, wyrównać. Na sam koniec udekorować jagódkami :)
Letnie Pyszności !!!
Pyszny serniczek :) Mniam ....
OdpowiedzUsuń