czwartek, 18 czerwca 2015

Kopytka z bobu w sosie mięsnym

Ciąg dalszy eksperymentów:)
Kopytka z bobu z sosem mięsnym


SKŁADNIKI:

0,5 kg bobu
mąka pszenna
zielona pietruszka
mięso mielone
pomidory z puszki
śmietana
sól, pieprz, chili, zioła prowansalskie



Bób ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Gdy już ostygnie obrać z łupinek i dobrze zmielić lub ugnieść. Dodać mąkę i posiekaną zieloną pietruszkę. Ugniatać ciasto tak długo by już nie kleiło się do rąk.


Uformować wałeczki i wykroić kopytka. Gotować w osolonej wodzie do wypłynięcia.


My tym razem podaliśmy kopytka z sosem mięsnym zabielanym śmietaną, ale można je śmiało polać masełkiem z bułką tartą lub innym sosem. Też będzie pysznie.


Smacznego !!!


1 komentarz: