wtorek, 20 sierpnia 2013

Leśna pizza z kurkami, boczkiem i gorgonzolą

W drodze do domu z cudownego Gdańska zakupiliśmy kurki:) W Łodzi zatrzymaliśmy się na godzinkę i przyrządziliśmy Tagliatelle z kurkami, a ja z reszty zrobię dziś:

Leśną pizze z kurkami, boczkiem i gorgonzolą



SKŁADNIKI:

ciasto na pizzę wg PIZZA HUT
30 g drożdży
400 g mąki
2 łyżki oliwy z oliwek
łyżeczka soli
1/3 szklanka mleka
1/3 szklanka gorącej wody
szczypta pieprzu
łyżeczka cukru

250- 500 g kurek
cebula
ser gorgonzola
boczek
śmietana
ser mozzarella, rozmaryn, czosnek, świeża pietruszka do posypania



Połączyć 1/3 szklanki mleka z 1/3 szklanki gorącej wody. Do głębokiego naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy sól, rozkruszone drożdże, oliwę z oliwek i cukier. Wyrabiamy ciasto dodając etapowo zaczyn mleczno-wodny. Gdy ciasto będzie już dobrze wyrobione odstawiamy je na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Po godzinie rozwałkować ciastko na placki.

W międzyczasie oczyszczone kurki podsmażamy na patelni z cebulką, po czym doprawiamy solą, pieprzem oraz gałązkami rozmarynu. Zaprawiamy śmietaną z czosnkiem, mieszamy.



Na rozwałkowane ciasto nakładamy kurkowy farsz, kładziemy boczek i pokruszoną gorg. Posypujemy starta mozzarella. Pizzę piec w temperaturze 250 stopni na kamieniach przez ok 5-10 minut.



Pizzę podawać posypaną pietruszką.



Smacznego!!!

3 komentarze:

  1. Taka domowa pizza to jest to! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super pizza, nigdy nie jadłam z kurkami !
    Pozdrawiam
    http://myszkagotuje.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. palce lizac mozna tak jesc i jesc. polecam

    OdpowiedzUsuń