środa, 21 sierpnia 2013

Smażone gnocchi w sosie pieczarkowym

Miała być zupa krem pieczarkowa, ale dojeżdżając do domu zmieniłam zdanie:D
Smażone gnocchi w sosie pieczarkowym 


SKŁADNIKI
kilka ziemniaków
pół objętościowo mąki tortowej
sól
1 jajko
2 piersi z kurczaka
pieczarki
400ml śmietany 12%
sól, pieprz,cebula pestki dyni, masło, świeża pietruszka 



Zmielone ugotowane ziemniaki umieszczamy w dużej misce i dosypujemy mąki i jedno jajko. Ugniatamy ciasto i robimy kuleczki. Gotujemy do wypłynięcia w osolonej wodzie. 

W między czasie należy zeszklić cebulkę na patelni, dodać pokrojona pierś kurczaka obsmażyć, po ok 10 minutach przyprawić solą, pieprzem, dynią. Na koniec dodać śmietanę i pietruszkę. Doprowadzić do wrzątku i wyłączyć.


Ugotowane kluseczki obsmażyć na maśle do pięknego koloru złotego.


Smacznego !!!

1 komentarz:

  1. Zapraszam z wpisem do mojej akcji Warzywa psiankowate 2013. Gnocchi jeszcze nie robiłam, pora spróbować!

    OdpowiedzUsuń