Jak nie mam pomysłu co zrobić na obiad, najłatwiejszym wydaje mi się tarta. Tym razem nie miałam w lodówce gotowego ciasta francuskiego, ale ciasto drożdżowe to chyba najłatwiejsze z możliwych do zrobienia.
Tarta drożdżowa z bobem
Tarta drożdżowa z bobem
SKŁADNIKI:
200g mąki tortowej
60g masła roztopionego
pół opakowania drożdży instant
1 jajko
1 łyżeczka soli
0,5kg bobu
wędzony boczek (szynka, baleron)
1 cebula
1 jajko
świeża zielona pietruszka
sól, pieprz, 2 ząbki czosnku, chili
200g mąki tortowej
60g masła roztopionego
pół opakowania drożdży instant
1 jajko
1 łyżeczka soli
0,5kg bobu
wędzony boczek (szynka, baleron)
1 cebula
1 jajko
świeża zielona pietruszka
sól, pieprz, 2 ząbki czosnku, chili
Do miski wsypać mąkę dodać roztopione masło, jajko, sól, drożdże. Wyrobić ciasto, dodając 5 - 6 łyżek ciepłej wody. Ciasto wygniatać przez 10-15 minut. Rozwałkować na placek większy niż średnica torownicy, wyłożyć nim dno i boki formy. Wstawić do lodówki na czas przygotowywania nadzienia.
Bób ugotować w osolonej wodzie. Obrać z łupinek. Boczek pokroić w kosteczkę i podsmażyć wraz z cebulka do zarumienienia. Wymieszać z oczyszczonym i ugotowanym bobem. Dodać przyprawy, pietruszkę i zmiażdżony czosnek. Wbić jajko i dokładnie wymieszać. Masę wylać na wcześniej przygotowane ciasto.
Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i piec przez 20-25 minut aby boki tarty nie zrumieniły się za bardzo.
Tartę pokroić jak trochę się przestudzi.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz