wtorek, 13 maja 2014

Łosoś gotowany na parze z zielonymi szparagami

Lekki i zdrowy wiosenny obiadek
Łosoś gotowany na parze z zielonymi szparagami


SKŁADNIKI:
pęczek zielonych szparagów
2 filety z łososia ze skórką
sos serowy (z serków topionych, śmietany)
korbacz (oscypek - makaron)
sól, pieprz, cytryna


Szparagi umyć i odciąć zdrewniałe końcówki. Gotować na parze około 10 minut. Zahartować w zimnej wodzie.Łososia podobnie umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. gotować na parze również około 10-15 minut, w zależności od grubości ryby.


Najprostszy sosik serowy: serek topiony rozpuścić wraz z śmietaną, gotować na wolnym ogniu aż się roztopi.


Ja połączyłam szparagi w tratwę za pomocą korbaczy przywiezionym z naszych tatr, od prawdziwych górali. Serki smakują wyśmienicie w tym zestawieniu.


Smacznego !!!
Szparagi

1 komentarz:

  1. Świetny blog!

    Zapraszam do mnie :)
    Dopiero rozpoczynam swoją przygodę z blogowaniem, ale może któregoś dnia znajdziesz u mnie coś ciekawego!

    www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń