sobota, 10 maja 2014

Pierogi z botwinką w sosie koperkowym

Wiosenna wersja pierożków. Co roku goszczą na naszym stole:)
Pierogi z botwinką w sosie koperkowym


SKŁADNIKI:
botwinka
ser biały ( lub ricotta)
koperek
jogurt grecki
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
ciasto:
350 g mąki tortowej
1 łyżka oleju
ciepła woda


Botwinkę dokładnie umyć, posiekać. Podgotować w osolonej wodzie do miękkości. Wymieszać z rozgniecionym widelcem serek i posiekanym koperkiem (połowa porcji). Doprawić solą i pieprzem i roznieconym jednym ząbkiem czosnku.


Ciastko ja zawsze zrobić według sprawdzonego przepisu:



Rozwałkować je cieniutko na posypanej mąka stolnicy i powycinać szklanką kółka. Na każdym ułożyć porcję farszu, skleić brzegi. Ugotuj w osolonej wodzie dwie minuty od wypłynięcia.


Sosik: Pozostały koperek posiekać i wymieszać z jogurtem, doprawić sola i pieprzem.


Całość smakuje wyśmienicie!

1 komentarz:

  1. Zapachniało wiosna i domem rodzinnym... Szkoda ze tu tak ciężko dostać botwinke, pokerze po sklepach może się uda kupić..az slinka cieknie.. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń