sobota, 24 maja 2014

Tarta ze szparagami i wędzonym boczkiem

Szybka i łatwa tarta w klimacie wiosennego menu
 Tarta ze szparagami i wędzonym boczkiem

SKŁADNIKI:
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 pęczek białych szparagów
200g wędzonego boczku
200g białego sera
3-4 młode ziemniaki
sól, pieprz, ostra papryka, lubczyk


Boczek kroimy na cienkie paseczki i podsmażamy na suchej patelni, aż do wytopienia tłuszczu. Szparagom odcinamy zdrewniałe końce, obieramy i gotujemy na przez około 10 minut. Obrane ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie . 


Gdy już ostygną utłuc wraz z serem, następnie dodajemy uprażony boczek. Całość mieszamy doprawiając solą, pieprzem i ostrą papryką. Ciasto francuskie ułożyć  do  prostokątnej formy. 


Na tak przygotowany spód wlać farsz a następnie ułożyć szparagi. P Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C (z termoobiegiem) i pieczemy 25-30 minut. 


Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz