środa, 11 czerwca 2014

Letni chłodnik z botwinki

Idealne danie na upalne dni
Letni chłodnik z botwinki 

SKŁADNIKI:
pęczek botwinki z buraczkami
2 ogórki gruntowe
posiekany świezy koperek
szczypiorek
2 jajka ugotowane na twardo
2-3 zabki czosnku
500 ml jogurtu naturalnego
sól, pieprz, lubczyk 
 

Botwinkę wypłukać i posiekać, buraczki cieniutko obrać i pokroić w kostkę. Włożyć do garnka, zalać niedużą ilością wody (ok. pół szklanki) i dusić ok. 10 min. Odstawić do ostygnięcia. 


Wymieszać z jogurtem, dodać zgnieciony czosnek, szczypiorek, koperek i pokrojone w drobną kostkę ogórki, doprawić  do smaku. Odstawić na kilka godzin do lodówki. Podawać z połówkami lub ćwiartkami jajka na twardo. 

Smacznego !!!
Wegetariański obiad III

1 komentarz:

  1. Chłodniki ubóstwiam, ale moim ulubionym jest wiosenny z jajkiem :)

    OdpowiedzUsuń