poniedziałek, 28 października 2013

Canelloni z dynią i szpinakiem

W piątek obchodziliśmy Światowy Dzień Makaronu. Z tej okazji przygotowałam 
Cannelloni z dynią i szpinakiem


SKŁADNIKI:
makaron Cannelloni
dynia Hokkaido
szpinak w liściach
biały ser
czosnek, sól, pieprz, papryka słodka, papryka chilli, masło, słonecznik
sos beszamelowy


Do takiego Canneloni należy wykonać dwa farsze. Oczyszczoną i obraną dynię należy przysmażyć na masełku. Dynię dusimy tak długo, aż będzie miękka. Przyprawiamy solą, pieprzem, i obiema paprykami. Delikatnie ostygniętą blenderujemy do uzyskania gładkiej masy.
Szpinak również dusimy na masełku z czosnkiem. Po ostygnięciu dodajemy biały ser i uprażony słonecznik. Dokładnie mieszamy.
Faszerujemy rury makaronu pół na pół dynią i szpinakiem. Układamy w naczyniu i oblewamy sosem beszamelowym.


Makaron pieczemy 30-40 minut w piekarniku nastawionym na 180 stopni. Na pierwsze 20 minut  naczynia można przykryć folią aluminiową. a pod koniec kruszymy gorgonzole i pozwalamy się jej trochę rozpuścić się na grillu z termoobiegiem. Najlepiej jeść delikatnie ostudzone:) by nie poprzypiekać sobie podniebienia:)


Smacznego !!!

3 komentarze:

  1. Trochę niedoceniana dynia odnalazła swoje właściwe miejsce :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglądaja cudnie :)wiem że nikt nie przepada za zostawianiem linkow do siebie, ale w innym wypadku ciężko byłoby sie nam wszyskim znależć :)
    mam nadzieję że sie nie gniewasz :) (u mnie kuchnia moda kosmetyki ) i jeszcze dwa dni konkursu zapraszam link na dole posta :)
    mybeautyjoy.blogspot.co.uk

    OdpowiedzUsuń
  3. ciekawy przepis...szkoda, że zdjęcia bardzo słabej jakości.

    OdpowiedzUsuń