sobota, 19 października 2013

Spaghetti bolognese

Klasycznie i prosto.
Spaghetti bolognese


SKŁADNIKI: 

1 duża cebula
2 łyżki oliwy
  500 g mielonego mięsa
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka cukru
2 puszki pomidorów krojonych
  sól i pieprz, przyprawa do spaghetti
  makaron spaghetti z dziurką
- ser parmezan
- świeża bazylia


Cebulę obrać, pokroić w kostkę i wrzucić na rozgrzaną na patelni oliwę. Smażyć przez 3 minuty aż cebula się lekko zeszkli, posypać cukrem. Po tym czasie dodać mięso. Na patelni, drewnianą łyżką podzielić je na mniejsze kawałki. Smażyć przez około 30 minut aż mięso zbrązowieje, a wręcz się delikatnie przypali. Dodać obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać i przesmażyć przez pół minuty. Następnie dodać pomidory. Doprowadzić do wrzenia do czym zmniejszyć ogień. Dusić przez minimum 0,3 minut, mieszając od czasu do czasu. Można podlać wodą gdyby zaczął się przypalać. Wodą również należy wyregulować gęstość sosu. Na sam koniec przyprawić solą i pieprzem oraz przyprawą włoską.


Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Polać sosem, posypać startym, serem i ozdobić świeżą bazylią.


Smacznego !!!

1 komentarz: