wtorek, 17 września 2013

Sajgonki z krewetkami

Kupiliśmy eksperymentalnie papier ryżowy z sezamem... oryginalny, nigdzie nie znalazłam informacji jak go przygotować, więc zaczęłam go przyrządzać jak standardowy papier ryżowy.. nie wyszło, po moczeniu 2 minutowym nadal był twardy..
sprawdziłam w internecie i jedyne co znalazłam :):

Danie skończyłam na papierze standardowym


SKŁADNIKI:
250g krewetek w czosnku
mrożone warzywa chińskie
8 listków papieru ryżowego
pomidory krojone
sos sojowy
sól, pieprz, papryka chilli, kolendra, kurkuma, suszona pietruszka, olej 


Najpierw należy przygotować farsz. Na oleju podsmażyć warzywa chińskie, dodajemy rozmrożone krewetki i smażymy ok 1minuty, dodajemy przypraw według uznania. Ja dodałam sól, pieprz, utartą kolendrę, kurkumę i papryczkę chilli. Po kolejnej minucie wyłączamy gaz.
Papier ryżowy namaczamy kilka sekund w gorącej wodzie. Na miękki placek nakładamy farsz i dokładnie zwijamy (jak krokiety).


 Smażymy na oleju do uzyskania złotego koloru.
Podajemy z sosem pomidorowo-sojowym.


Smacznego !!!

2 komentarze:

  1. Tak tak, to co kupiliście to prawdopodobnie były właśnie krakersy ryżowe :) Bywają z czarnym, białym sezamem lub z suszonymi krewetkami. Ale sajgonki z klasycznym papierem wyszły Ci świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. kupiliśmy jeszcze kilka innych eksperymentów azjatyckich:) z nazwami w języku obrazkowym... będzie się działo :P

    OdpowiedzUsuń