środa, 25 września 2013

Kapuśniak

Idealna zupa na rozpoczęcie pięknej złotej polskiej jesieni
Kapuśniak



SKŁADNIKI:
0,5 kg kiszonej kapusty
żeberko wieprzowe (30 dag)
4 średnie ziemniaki
2 marchwie
1 pietruszka
połowa selera
1 cebula
2 średnie kiełbasy
1 łyżka przecieru pomidorowego
2 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
0,5 łyżeczki mielonego kminku
sól, pieprz

Pokroić żeberka na paski. Następnie wrzucić je do garnka i zalać 2l zimnej wody. Wodę doprowadzić do wrzenia, oczyścić z piany.Zmniejszyć gaz i gotować ok 1 godziny. Po pół godziny dodać ziele angielskie, liść laurowy oraz ziarna pieprzu.
Gdy mięso będzie już miękkie dorzucić posiekane warzywa: marchew, seler, pietruszkę. Gotować około 10 minut. Na patelni zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy będzie złocista dorzucić kiełbasę i boczek pokrojoną w kostkę. Podsmażyć kilka minut i dodać do wywaru.



W międzyczasie przez około pół godziny gotować posiekaną kiszoną kapustę wraz z kilkoma ziarnami kminku(jeśli kapusta była za kwaśna, można ją wcześniej przepłukać pod zimną wodą).
Kapustę wraz z wodą dodać do rosołu mięsnego.
W oddzielny garnku ugotować pokrojone w kostkę ziemniaki.



Gdy będą miękkie dorzucamy je do wywaru. Po chwili doprawić do smaku.
Całość powinna się gotować na malutki ogniu ok. 15-30 minut.

Kapuśniak najlepszy jest na następny dzień, gdy wszystkie smaki przegryzą się, więc jutro też życzę smacznego!!!

2 komentarze:

  1. Wygląda bardzo apetycznie. Chyba polecę wypróbować ten przepis, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Popieram klasyczne przepisy :)

    OdpowiedzUsuń