poniedziałek, 30 września 2013

Grecka Musaka

To danie chodziło za mną już od jakiegoś czasu
Grecka Musaka

SKŁADNIKI:
1 bakłażan
500g mięsa mielonego
kilka ziemniaków
koncentrat pomidorowy
sos beszamelowy
cebula, feta, przyprawy śródziemnomorskie, sól, pieprz



Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i posiekany czosnek. Leciutko podsmażamy na małym ogniu, aby cebula zmiękła, jednocześnie nie przypalając czosnku. Następnie dodajemy mięso i rozdrabniamy. Do podsmażonego mięsa wlewamy koncentrat pomidorowy, doprawiamy solą,  pieprzem i przyprawa śródziemnomorską .  Całość dusimy pod przykryciem około 10 min od czasu do czasu mieszając.
Bakłażan myjemy, suszymy i kroimy na cienkie, plastry, solimy, by wykropiła się gorycz.
W płaskim naczyniu żaroodpornym wlewamy trochę oliwy i układamy warstwami: bakłażan, który doprawiamy solą i pieprzem, na to sos mięsno- pomidorowy, następnie znowu bakłażan, sos i na koniec ponownie bakłażan.

Następnie przygotowujemy i dodajemy beszamel.  W garnku (najlepiej z grubszym dnem), roztapiamy masło, dodajemy mąkę energicznie mieszając całość.  Chwilę gotujemy to razem, dodajemy stopniowo mleko, mieszając całość trzepaczką aby nie powstały grudki. Dodajemy sól i pieprz, gałkę muszkatołową, doprowadzamy do wrzenia i na malutkim ogniu, cały czas mieszając gotujemy ok. 3- 4min. Oblewamy warstwy.  Na koniec całość posypujemy fetą i przykrywamy folią aluminiową. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy tak przygotowaną musakę przez 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy folie i pieczemy jeszcze 5-7 minut aż ser się zarumieni.


Smacznego!!!

2 komentarze: