Cudownie puszysta i wilgotna
Rewelacyjna babka marchewkowa
SKŁADNIKI:
4 duże marchewki
5 jajek
3/4 szklanki cukru pudru
150ml oleju/ masła
2 szklanki mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka sody oczyszczonej
100g rodzynek lub/i orzechy
sok z całej cytryny
łyżeczka tartej skórki z cytryny
polewa czekoladowa i kolorowa posypka
Marchewki zetrzeć na drobnej tarce. Całe jajka ubić na jednolitą masę. Cukier, mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę wymieszać ze sobą. Rodzynki sparzyć.
Do suchej masy dodać olej i ubite jajka, marchewki oraz pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.
Masę przenieść do foremki na dużą i małą babkę :)
Piec w piekarniku nastawionym na 180 stopni przez 60 minut. Po tym czasie sprawdzić patykiem czy ciasto jest jeszcze wilgotne (klei się) . Jeśli tak zostawić jeszcze w piekarniku.
Po ostygnięciu ciasta polać je polewą czekoladową i posypać kolorową posypką.
Pyszniutka !!!
Piękna :)
OdpowiedzUsuń