Pojawiły się już młode warzywa. Wiem , że na razie tylko takie importowane, ale nie mogłam się powstrzymać :)
Bigos ze słodkiej młodej kapusty
SKŁADNIKI:
2 młode kapusty
0,5kg mięsa mielonego
1 cebula
1 marchewka
pomidory z puszki
1 łyżka koncentratu pomidorowego
3 łyżki śmietany
sól,lubczyk, papryka chili, pieprz, olej
kilka młodych ziemniaków
świeży koperek
Kapustę
przekroić
na pół,wsadzić do dużej miski i sparzyć wrzątkiem. Po 10 minutach
odcisnąć wodę i poszatkować kapustę jak na bigos, marchewkę pokroić w cieniutkie plasterki. Następnie doprawić solą i odstawić na około pół godziny, aby się przeżarła. W rondlu rozgrzać olej, następnie zeszklić na
nim cebulkę a następnie mięso mielone.
Po podsmażeniu
mięsa wkładać stopniowo poszatkowane warzywa i dobrze wymieszać z mięsem. Dodać
pomidory z puszki i przecier pomidorowy, papryczkę chilli i pieprz, lubczyk oraz połowę posiekanego koperku. Przykryć i na małym ogniu dusić do miękkości (około 20-30 minut). Na sam koniec dodać 3 łyżki śmietany i wymieszać.
Podawać z młodymi ziemniakami . Całość oprószyć pozostałym świeżym koperkiem.
Pierwszy obiadek zjedzony na balkonie. Cudnie wiosennie!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz