poniedziałek, 20 kwietnia 2015

Bigos ze słodkiej młodej kapusty

Pojawiły się już młode warzywa. Wiem , że na razie tylko takie importowane, ale nie mogłam się powstrzymać :)
Bigos ze słodkiej młodej kapusty 


SKŁADNIKI:
2 młode kapusty
0,5kg mięsa mielonego
1 cebula
1 marchewka
pomidory z puszki
1 łyżka koncentratu pomidorowego
3 łyżki śmietany
sól,lubczyk, papryka chili, pieprz, olej
kilka młodych ziemniaków
świeży koperek
 
 
Kapustę przekroić na pół,wsadzić do dużej miski i sparzyć wrzątkiem. Po 10 minutach odcisnąć wodę i poszatkować kapustę jak na bigos, marchewkę pokroić w cieniutkie plasterki. Następnie  doprawić solą   i odstawić na około pół godziny, aby się przeżarła. W rondlu  rozgrzać olej, następnie zeszklić na nim cebulkę a następnie mięso mielone.
 
 
Po  podsmażeniu mięsa wkładać stopniowo poszatkowane warzywa i dobrze wymieszać z mięsem. Dodać pomidory z puszki i przecier pomidorowy, papryczkę chilli i pieprz, lubczyk oraz połowę posiekanego koperku. Przykryć i na małym ogniu dusić do miękkości (około 20-30 minut). Na sam koniec dodać 3 łyżki śmietany i wymieszać.
 
 
Podawać z młodymi ziemniakami . Całość oprószyć pozostałym świeżym koperkiem. 
 


Pierwszy obiadek zjedzony na balkonie. Cudnie wiosennie!!! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz