sobota, 23 sierpnia 2014

Paella mixta z langustynkami i kurczakiem

Zaszaleliśmy:) 
Paella mixta z langustami i kurczakiem


SKŁADNIKI:
500 g ryżu do paelli
1 litr bulionu z owoców morza
kilkanaście langustyn lub krewetek
1 pierś kurczaka  
2-3 ząbki czosnku
 zielony groszek z puszki  
3 łyżki oliwy
1/2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
1 łyżeczka ostrej papryki w paście  
1/3 szklanki białego wina  
1 puszka pomidorów z puszki
oliwa, natka pietruszki, sól, kurkuma
 

Najlepiej zacząć od oczyszczania langustynek. Trochę to trwa... trzeba przeciąć ich brzuszki wzdłuż i wyciągnąć czarne flaki. Część langustynek sparzyłam i obrałam
 Piersi kurczaka oczyścić i pokroić w kostkę. Paprykę pokroić w małą kosteczkę. Czosnek posiekać na cieniutkie plasterki.


Rozgrzać oliwę na dużej patelni. Dodać kurczaka i obsmażyć go dokładnie do zarumienienia. Dodać paprykę, groszek, czosnek i pomidory, dodać szczyptę soli i smażyć dalej przez około 7 minut, co chwilę mieszając.


Dodać paprykę w proszku (słodką  oraz ostrą w paście), wlać białe wino, wymieszać i gotować przez około 2 minuty aż wino wyparuje. Wlać bulion, wymieszać i zagotować. Następnie włożyć obrane langustynki lub krewetki, wymieszać. Na wierzch położyć kilka całych lengustynek oblać je oliwą.  Zmniejszyć ogień do minimum, przykryć szczelnie patelnię folią aluminiową i gotować przez 6 minut. 


Odstawić z ognia i trzymać pod przykryciem jeszcze przez 2 minuty.


Podawać bezpośrednio z patelni całość posypując siekaną świeżą pietruszką.


Sabroso!
Dieta Śródziemnomorska

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz