Zaszaleliśmy:)
Paella mixta z langustami i kurczakiem
SKŁADNIKI:
500 g ryżu do paelli
500 g ryżu do paelli
1 litr bulionu z owoców morza
kilkanaście langustyn lub krewetek
1 pierś kurczaka
2-3 ząbki czosnku
zielony groszek z puszki
3 łyżki oliwy
1/2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
2-3 ząbki czosnku
zielony groszek z puszki
3 łyżki oliwy
1/2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
1 łyżeczka ostrej papryki w paście
1/3 szklanki białego wina
1 puszka pomidorów z puszki
1/3 szklanki białego wina
1 puszka pomidorów z puszki
oliwa, natka pietruszki, sól, kurkuma
Najlepiej zacząć od oczyszczania langustynek. Trochę to trwa... trzeba przeciąć ich brzuszki wzdłuż i wyciągnąć czarne flaki. Część langustynek sparzyłam i obrałam
Piersi kurczaka oczyścić i pokroić w kostkę.
Paprykę pokroić w małą kosteczkę.
Czosnek posiekać na cieniutkie plasterki.
Rozgrzać oliwę na dużej
patelni. Dodać kurczaka i obsmażyć go dokładnie do zarumienienia. Dodać
paprykę, groszek, czosnek i pomidory, dodać szczyptę soli i smażyć dalej
przez około 7 minut, co chwilę mieszając.
Dodać paprykę w
proszku (słodką oraz ostrą w paście), wlać białe wino, wymieszać i gotować
przez około 2 minuty aż wino wyparuje. Wlać bulion,
wymieszać i zagotować. Następnie
włożyć obrane langustynki lub krewetki, wymieszać. Na wierzch położyć kilka całych lengustynek oblać je oliwą. Zmniejszyć ogień do minimum,
przykryć szczelnie patelnię folią aluminiową i gotować przez 6 minut.
Odstawić z ognia i trzymać pod przykryciem jeszcze przez 2 minuty.
Podawać bezpośrednio z patelni całość posypując siekaną świeżą pietruszką.
Sabroso!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz