czwartek, 31 lipca 2014

Halászlé węgierska paprykowa zupa rybna

Halászlé to najlepsza zupa rybna na świecie...

SKŁADNIKI: 
2 ryby słodkowodne (podobno najlepszy jest karp) 
3-4 papryki kolorowe 
2-3  pomidory 
2 duże cebule 
1 marchewka 
1-2 ząbki czosnku 
łyżka stołowa słodkiej papryki w proszku 
sól, pieprz 
Eros Pista- ostra pasta paprykowa
natka pietruszki

Ryby pokroić w średnie kawałki i wrzucić razem z głowami i ogonami do zimnej, osolonej wody (ok. 2-2,5 litra). Po zagotowaniu wody, gotować do miękkości ryb.


Po tym czasie płyn przecedzamy przez gęste sitko.
Czosnek przecisnąć przez praskę, cebulę pokroić w kostkę i chwilkę podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu.
Świeżej paprykę pokroić w cienkie, krótkie paski, marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach,
Warzywa dorzucić do czosnku i cebuli i podsmażyć jeszcze kilka chwil.
Wszystko posypać paprykami w proszku proszku, dokładnie wymieszać i całość jeszcze chwilę smażyć.
Do gotującego się rybnego wywaru wrzucić podsmażoną paprykę z marchwią, gotować około 10 minut.
Następne w garnku powinny wylądować pokrojone pomidory.

Odcedzone ryby przebrać (tzn wyrzucić niejadalne części- głowę ogony płetwy, ości) i
dodać do zupy.
Zupę najlepiej doprawić oryginalną węgierską pastą paprykową.

 W każdym talerzu powinien znaleźć się ładny kawałek ryby.
Zupę można posypać świeżą natką pietruszki.

Pyszne wspomnienie wakacji!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz