Po roku wznawiam zabawę w blogowaniem :D
Bo oczywiście gotowałam cały czas, tylko jakoś zgubiłam chęć chwalenia się tym co robię i robimy:)
Na początek genialne ciacho!
Jogurtowo jagodowe
Wiadomo kto robił...
Inspiracją do zrobienia tego ciasta, było wczorajsze spotkanie w gronie miłośników piłki nożnej i rywalizacji w naszym EURO totalizatorze.
My jako wyróżniona drużyna (zajęliśmy zaszczytne pierwsze miejsce od końca) otrzymaliśmy nagrodę pocieszenia w postaci wielkiego słoja domowego jogurtu naturalnego (z bakterii kaukaskich) oraz kobiałeczkę jagód.
Sponsorowi i organizatorowi rozgrywek dziękujemy :D
Składniki:
2 szklanki jogurtu naturalnego
2 jajka
1 szklanka cukru
łyżeczka aromatu waniliowego (opcjonalnie)
pół szklanki oleju
4 szklanki mąki pszennej
1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
2 szklanki jagód
Wymieszać jogurt, jajka, cukier, wanilię i olej.W drugiej miseczce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia.
Wsypać suche składniki do mokrych, wymieszać.Ciasto przelać do przygotowanej foremki, posypać jagodami.
Nagrzać piekarnik do 200°C.
Olejem roślinnym nasmarować tortownicę o średnicy 25 cm lub podłużną formę do pieczenia.
Piec przez ok. 45-50 min., po tym czasie nakłuć patyczkiem i jeśli jest nadal wilgotne, piec jeszcze 5 minut.
Odstawić do ostygnięcia (my nie wytrzymaliśmy:)
Można oprószyć cukrem pudrem.

Kolejny bardzo udany wypiek:)
OdpowiedzUsuńPiiiiszne było 👌
Takie ciasto uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńPychota!
OdpowiedzUsuń