sobota, 14 września 2013

Kurczak na piwie

Pijany kurczak



SKŁADNIKI:
cały kurczak
pól litra piwa
czosnek, sól, pieprz, papryka, lubczyk, inne ulubione przyprawy



Oczyścić kurczaka. Następnie porządnie natrzeć solą,
papryką, pieprzem oraz innymi przyprawami oraz czosnkiem od środka.
Po zamarynowaniu odstawić kurczaka do lodówki by przeszedł
smakami przypraw - nawet na całą noc.
Następnie przygotować butelkę  z piwem: czyli odklejamy etykietę i wyparzamy. Tak przygotowaną butelkę otworzyć i nadziać na nią naszego przyprawionego kurczaka, tak aby szyjka butelki wyszła obok szyi kurczaka. Otwór butelki z piwem musi być odkryty, a skórka kurczaka musi być podciągnięta do samego szczytu butelki. Dzięki temu wypływające piwo będzie
spływało po mięsie, a nie po szyjce butelki z piwem.
Całość dania delikatnie natrzeć olejem, solą i papryką i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C.




Pieczemy w zależności od wagi kurczaka przez około 60 do 80 minut. Należy przyjąć, że średnio 1kg kurczaka pieczemy przez 1h.

Jeśli w trakcie pieczenia piwo się nie pieni, można wsypać do środka butelki sól.



Aby nasz kurczak był z każdej strony apetycznie zarumieniony, na około 15 minut przed zakończeniem pieczenia można włączyć termoobieg i obrócić kurczaka.



Smacznego !!!

4 komentarze:

  1. też tak robie ! smakuje wyśmienicie!

    OdpowiedzUsuń
  2. POTWIERDZAM, REWELACJA. Niesamowity smak

    OdpowiedzUsuń
  3. Śmiesznie wygląda ale to prawda, smak jest rewelacyjny, chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku :)

    OdpowiedzUsuń
  4. W tytule mamy kurczaka w piwie, natomiast na fotografii jest kurczak i butelka płynu "Argus", który piwem nie jest.

    OdpowiedzUsuń