To danie jadłam już dwa razy w życiu,zawsze w tym samym miejscu, restauracji na drodze z Zamku Moszna. Niepozorny Zajazd przy drodze a dania jakie tam podają są niesamowite!!
Najlepiej odwiedzić Zamek Moszna gdy kwitną azalie :D tzn. teraz w maju/czerwcu
Schab zapiekany ze szparagami w sosie serowym z pieczonymi ziemniakami
SKŁADNIKI:
5 kotletów wieprzowych
pęczek białych szparagów
kilka młodych ziemniaków
śmietana 18%
serek topiony
ser żółty
sól, pieprz, pietruszka, cukier, czerwona papryka chilli
Szparagi i ziemniaki obrać i podgotować na parze, dodając sól i pół łyżeczki cukru. Następnie umyć mięso, osuszyć na ręczniku papierowym. Doprawić solą i pieprzem. Obsmażyć kotlety na oleju, kolejno dodać trochę wody.
Dusić przez chwilę z dodatkiem czosnku. Dodać śmietanę i serek topiony, i starty ser zółty. Wyłączyć gaz, i mieszać do momentu roztopienia serów, dosypać suszoną pietruszkę.
W naczyniu żaroodpornym ułożyć kotlety, na nich ugotowane szparagi. Zalać sosem serowym a na nim ułożyć ziemniaczki pokrojone w talarki.
Piec w piekarniku nastawionym na 190stopni. Pod koniec dosypać do pieczącego się dania sera zółtego.
Poczekać aż się trochę zarumieni.
Podawać z papryczką chilli.
Smacznego !!!
super przepis!
OdpowiedzUsuń