Po raz kolejny przedstawię przepis z mojego rodzinnego domu:D Cały rok czekam na to danie..
Młoda kapustka z młodymi ziemniaczkami i koperkiem
SKŁADNIKI:
2 młode kapusty
0,5kg mięsa mielonego
1 cebula
1-2 marchewki
mały przecier pomidorowy
2 łyżki śmietany
sól,(moja mama używa Vegety, i akurat tutaj można zastosować :D), pieprz, olej
kilka młodych ziemniaków
świeży koperek
Kapustę opłukać zimna wodą,
przekroić na pół i wsadzić do garnka i sparzyć wrzątkiem wraz z obrana
marchewką. Po 10 minutach odcisnąć wodę i poszatkować a następnie posypać solą (lub Vegetą) i odstawić na około pół godziny, aby się przeżarła. W rondlu rozgrzać olej, następnie zeszklić na
nim cebulkę a następnie mięso i przecier pomidorowy. Po odpowiednim podsmażeniu
wkładać stopniowo poszatkowane warzywa i mieszać. Od czasu do czasu podlewać niewielka ilością
wody. Przykryć i na małym ogniu dusić do miękkości (około 20 minut).
Na koniec
dodać śmietanę i zagotować (czyli na full gaz i wyłączyć). Spróbować jeszcze raz, w razie czego
doprawić.
Podawać z młodymi ziemniaczkami posypanymi świeżym posiekanym koperkiem.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz