sobota, 1 czerwca 2013

Jajko sadzone w białej kiełbasie

Idealne śniadanie na dzień dziecka :D



SKŁADNIKI:
4 cienkie białe kiełbaski (lub parówki) 
4 jajka 
łyżka masła 
sól i pieprz



Kiełbaski rozcinamy przez środek starając się nie porozcinać brzegów. Wspomagając się wykałaczkami powkładać je w parówkę w dwóch miejscach, aby rozchylić brzegi parówki i uzyskać kształt "oka". Tak przygotowane kiełbaski przekładamy na rozgrzaną patelnię z roztopioną łyżką masła, chwile podsmażamy i delikatnie w środek każdej wbijamy jajko. 



Doprawiamy solą i pieprzem, i smażymy pod przykryciem, aż białko z wierzchu się zetnie a żółtko wciąż pozostaje płynne.




 
Smacznego :D

4 komentarze:

  1. ciekawy pomysł.
    biała kiełbasa i jajka - wypróbuję w okolicach Wielkanocy:)

    OdpowiedzUsuń
  2. NIc zdrowego nie widzę, tłusto, ciężko, bez wartości odżywczych. ROdzina pracuje na cukrzycę i nadciśnienie pełną gębą....

    OdpowiedzUsuń
  3. Oczywiście nie jest to dietetyczne sniadanie:) ale za to pyszne. Moja rodzina akurat lubi dobrze zjeść, a do otyłości i cukrzycy im bardzo daleko:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawy pomysł na smaczną i ciekawie wyglądającą potrawę.
    Spróbuję ją zrobić.
    Chociaż nie wiem czy uda mi się ją zrobić tak wspaniale, jak na tutejszych zdjęciach:)
    Pozdrawiam serdecznie.
    Ja tez wcinam niezdrowe potrawy, nie jestem bynajmniej wegetarianką. Więc czekam na dalsze równie ciekawe i proste w wykonaniu potrawy.

    OdpowiedzUsuń