SKŁADNIKI:
4 cienkie białe kiełbaski (lub parówki)
4 jajka
łyżka masła
Kiełbaski rozcinamy przez środek starając się nie porozcinać brzegów. Wspomagając się wykałaczkami powkładać je w parówkę w dwóch miejscach, aby rozchylić brzegi parówki i uzyskać kształt "oka". Tak przygotowane kiełbaski przekładamy na rozgrzaną patelnię z roztopioną łyżką masła, chwile podsmażamy i delikatnie w środek każdej wbijamy jajko.
Doprawiamy solą i pieprzem, i smażymy pod przykryciem, aż białko z wierzchu się zetnie a żółtko wciąż pozostaje płynne.
Smacznego :D
ciekawy pomysł.
OdpowiedzUsuńbiała kiełbasa i jajka - wypróbuję w okolicach Wielkanocy:)
NIc zdrowego nie widzę, tłusto, ciężko, bez wartości odżywczych. ROdzina pracuje na cukrzycę i nadciśnienie pełną gębą....
OdpowiedzUsuńOczywiście nie jest to dietetyczne sniadanie:) ale za to pyszne. Moja rodzina akurat lubi dobrze zjeść, a do otyłości i cukrzycy im bardzo daleko:) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy pomysł na smaczną i ciekawie wyglądającą potrawę.
OdpowiedzUsuńSpróbuję ją zrobić.
Chociaż nie wiem czy uda mi się ją zrobić tak wspaniale, jak na tutejszych zdjęciach:)
Pozdrawiam serdecznie.
Ja tez wcinam niezdrowe potrawy, nie jestem bynajmniej wegetarianką. Więc czekam na dalsze równie ciekawe i proste w wykonaniu potrawy.