poniedziałek, 27 maja 2013

Szczawiowa z jajkiem

Po weselnym weekendzie i wielkiej wyżerce, czas na odpoczynek i delikatny obiadek
Szczawiowa z jajkiem 


SKŁADNIKI:
1 duża młoda marchewka, starta na tarce
300 g szczawiu, umytego i drobno pokrojonego
2 litry bulionu jarzynowego wraz z 1 łyżką masła
50 ml śmietany 18%
4 młode ziemniaki
2 jajka ugotowane na twardo


Młodą marchewkę chwilę podgotować w bulionie. Dodać szczaw. Jeśli używamy młodej marchewki i pietruszki nie musimy ich podgotowywać, gotujemy je w bulionie razem ze szczawiem. 


Wszystkie warzywa gotować do miękkości, przez kilka minut. Dodać ugotowane ziemniaki pokrojone w kosteczkę a następnie  śmietanę. Zagotować ciągle mieszając. Podawać z z jajkiem.




Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz