piątek, 9 maja 2014

Pierogi babuni z boczkiem

Taka ulepszona wersja tradycyjnych pierogów ruskich. Tym razem do farszu dodałam boczek i mocnej je przyprawiłam
Pierogi babuni z boczkiem


SKŁADNIKI:
ciasto:
350 g maki pszennej
kubek ciepłej wody
łyżka oleju 
farsz:
4 duże ziemniaki
250g sera białego
kilka plasterków boczku
1 cebula
sól, pieprz, ostra papryka
masełko i prażona cebula
Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie, jeszcze gorące zmielić razem z serem. Boczek bardzo drobno pokroić i stopić na patelni. Gdy puści tłuszcz, dodać drobno posiekaną cebulę i smażyć razem do zeszklenia cebuli. Po wystudzeniu ziemniaków połączyć je ze startym serem i cebulką z boczkiem. Doprawić solą i pieprzem i ostrą papryką.

 

Ciasto na pierogi wykonać wg sprawdzonego już przepisu: 
Ciasto rozwałkować na odpowiednią grubość, wyciąć szklanką kółka , nałożyć wcześniej kulkami przygotowany farsz. Zlepić w pół księżyce.
Gotować w osolonej wodzi 2 minuty od wypłynięcia. 


Okrasić roztopionym masełkiem i prażoną cebulką.

Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz