środa, 8 maja 2013

Kluski śląskie w sosie ze smażonych brunatnych pieczarek i kurczaka

Pozostało mi kilka "starych" ziemniaków, dlatego postanowiłam je wykorzystać i zrobiłam
Kluski śląskie w sosie ze smażonych brunatnych pieczarek i kurczaka


SKŁADNIKI:
7 średnich ziemniaków
mąka ziemniaczana
sól
1 cebula
2 piersi z kurczaka
smażone brunatne pieczarki (my akurat mieliśmy z puszki, ale spokojnie można użyć świeżych- nawet lepiej)
200ml śmietany
sól, pieprz, pietruszka, szczypiorek


Ugotować ziemniaki w osolonej wodzie. Ostudzić i zmielić. Masę ziemniaczaną podzielić na 4 części, usunąć 1 część, i w jego miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną. 


Dodać usunięte ziemniaki. Całą masę ugnieść na ciasto. Formować kluseczki z dziurką. Gotować w osolonej wodzie 2 minuty od wypłynięcia.


Zeszklić cebulkę na oleju, następnie podsmażyć kurczaka podzielonego na porcje gulaszową. Dodać puszkę pieczarek i dusić jeszcze ok 15 minut. Doprawić solą, pieprzem i pietruszką. Na koniec dodać powolutku śmietanę, nie gotować by się nie zważyła. Jeszcze raz spróbować i w razie potrzeby doprawić. 
Kluseczki podać z sosem oraz świeżym szczypiorkiem.



Smacznego !!!

1 komentarz:

  1. Uwielbiam takie kluski ! Jak ja dawno nie jadłam. Narobiłaś mi smaku, muszę koniecznie zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń