wtorek, 28 maja 2013

Lasagne ze szpinakiem i gorgonzollą

Wreszcie mamy prawdziwe, idealnie i do tego śliczne naczynia żaroodporne do lasagne z koszykiem:D


SKŁADNIKI: 
8 płatów lasagne
500-600 g szpinaku mrożonego
3 ząbki czosnku
ser gorgonzola
ser feta
1oliwy z oliwek

Sos beszamelowy:
60 g masła 
50 g mąki pszennej (4 płaskie łyżki)
400 ml mleka
1 łyżeczka tartej gałki muszkatołowej
1 łyżeczka zmielonego pieprzu



do dekoracji pomidorki koktajlowe, świeża bazylia i parmezan

Włożyć szpinak do garnka i mieszając podgrzewać aż szpinak się odmrozi. Czosnek pora drobno posiekać . Na patelni podgrzać oliwę i masło, włożyć szpinak, dodać czosnek i doprawić solą i pieprzem.
Sos beszamelowy: Roztopić masło na patelni lub w garnku, dodać mąkę i smażyć przez około 2 minuty na umiarkowanym ogniu ciągle mieszając. Stopniowo wlewać mleko cały czas mieszając aż sos zgęstnieje i będzie gładki. Doprawić solą, gałką muszkatołową,  białym pieprzem, zagotować a następnie odstawić z ognia.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Formę żaroodporną  posmarować cienko oliwą . Dno wyłożyć płatami ciasta, wyłożyć 1/3 szpinaku, rozkruszoną gorgonzole i fetę. Przykryć kolejnymi płatami ciasta i powtórzyć czynności jak poprzednio. Przykryć resztą płatów lasagne i rozsmarować na nich sos beszamelowy.


Piec przez 20 minut.
Poczekać aż chwilę ostygnie, udekorować pomidorkami bazylią i parmezanem




Smacznego!!!

1 komentarz:

  1. Te naczynka do zapiekania plus koszyczki... normalnie mnie zachwyciły! Już wiem, czego będę teraz namiętnie szukać w sklepach:))

    OdpowiedzUsuń