Lato powolutku dobiega końca... ale właśnie teraz najlepsze są bakłażany cukinie czy dynie
Zapiekany bakłażan faszerowany kaszą z mięsem mielonym
Zapiekany bakłażan faszerowany kaszą z mięsem mielonym
SKŁADNIKI:
2 bakłażany
1 łyżka oliwy z oliwek
400 g mielonego mięsa
1 łyżka oliwy z oliwek
400 g mielonego mięsa
garść kaszy bulgur
sos pomidorowy
sos pomidorowy
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
sól, pieprz, papryka, zioła, lubczyk
sól, pieprz, papryka, zioła, lubczyk
2-3 łyżki bułki tartej do posypania
Bakłażany umyć i pokroić na połówki, wybrać miąższ, posolić i
odstawić na chwilę, gdy puszczą sok wypłukać i osuszyć. Na
patelnię wrzucić drobno pokrojoną cebulkę i podsmażyć. Dorzucić mięso
mielone i wyciśnięty czosnek ,chwilę podsmażyć. Dorzucić , pomidory jak i miąższ z bakłażana oraz kasze bulgur. Wszystko dusić do odparowania wody i miękkości kaszy. Jeśli wody z pomidorów jest niewystarczająco można dolać trochę ciepłej wody. Na koniec dodać posiekane zioła, sól i pieprz do smaku.
Nadziewamy farszem bakłażany i posypane bułką tartą układać na papierze do pieczenia
lub w naczyniu żaroodpornym i zapiekać w piekarniku ok.30 min. w temp.
180 stopni.
Smakują rewelacyjnie!
Przepyszne połączenie smaków, idealne !!
OdpowiedzUsuńWygląda cudnie !
Pyszne :) Kasza bulgur jest jedną z najzdrowszych kasz ale niestety w Polsce mało znanej
OdpowiedzUsuń