Nowalijki już w sklepach :D trzeba korzystać
Botwinka
SKŁADNIKI
pęczek botwinki (z bardzo małymi buraczkami)
pęczek botwinki (z bardzo małymi buraczkami)
1 średnia marchewka, mała pietruszki, 1 mała cebula, 2 ząbki czosnku, kilka młodych ziemniaczków
1,5 litry wody
1 łyżka masła
sól, pieprz, koperek
2 łyżki śmietany
szczypiorek i mozzarella (lub feta)
Botwinkę dokładnie opłukać i drobno posiekać. Jeśli botwinka ma buraczki należy je drobniutko pokroić tak aby ugotowały się w tym samym czasie co liście. Warzywa z włoszczyzny obrać i opłukać, gotować w wodzie do miękkości przez około pół godziny, dodając sól i pieprz do smaku. Wyjąć warzywa z wywaru, posiekać w kosteczkę, ponownie umieścić w garnku. Na patelni cebulkę zeszklić na maśle dodać posiekaną botwinkę, chwile dusić. Do garnka z włoszczyzną włożyć posiekaną botwinkę z cebulką. Gotować do miękkości na umiarkowanym ogniu przez około 3 - 4 minuty.
Śmietankę wymieszać dwiema łyżkami zupy. Powoli wlewać do garnka z zupą, zagotować, odstawić z ognia, doprawić do smaku solą, pieprzem.
Podawać z pokruszonym serem mozzarella, z dużą ilością szczypiorku. . Podobno najlepsza jest po kilku godzinach od przygotowania lub nawet następnego dnia.
U nas nic nie zostało :D
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz