W drodze do domu z cudownego Gdańska zakupiliśmy kurki:) W Łodzi zatrzymaliśmy się na godzinkę i przyrządziliśmy Tagliatelle z kurkami, a ja z reszty zrobię dziś:
SKŁADNIKI:
ciasto na pizzę wg PIZZA HUT
30 g drożdży
400 g mąki
2 łyżki oliwy z oliwek
łyżeczka soli
1/3 szklanka mleka
1/3 szklanka gorącej wody
szczypta pieprzu
łyżeczka cukru
250- 500 g kurek
cebula
ser gorgonzola
boczek
śmietana
ser mozzarella, rozmaryn, czosnek, świeża pietruszka do posypania
Połączyć 1/3 szklanki mleka z 1/3 szklanki gorącej wody. Do głębokiego naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy sól, rozkruszone drożdże, oliwę z oliwek i cukier. Wyrabiamy ciasto dodając etapowo zaczyn mleczno-wodny. Gdy ciasto będzie już dobrze wyrobione odstawiamy je na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Po godzinie rozwałkować ciastko na placki.
W międzyczasie oczyszczone kurki podsmażamy na patelni z cebulką, po czym doprawiamy solą, pieprzem oraz gałązkami rozmarynu. Zaprawiamy śmietaną z czosnkiem, mieszamy.
Na rozwałkowane ciasto nakładamy kurkowy farsz, kładziemy boczek i pokruszoną gorg. Posypujemy starta mozzarella. Pizzę piec w temperaturze 250 stopni na kamieniach przez ok 5-10 minut.
Pizzę podawać posypaną pietruszką.
Smacznego!!!
Taka domowa pizza to jest to! :)
OdpowiedzUsuńSuper pizza, nigdy nie jadłam z kurkami !
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
http://myszkagotuje.blogspot.com
palce lizac mozna tak jesc i jesc. polecam
OdpowiedzUsuń