Zainspirowana wczoraj oglądniętym odcinkiem Podróż Makłowicza...
Zupa szparagowa z lanymi kluskami
1 pęczek szparagów 1 pęczek koperku 1 szalotka 1 łyżka masła 1 l bulionu szczypta cukru 1 jajo 2 – 3 łyżki mąki sól, pieprz |
Szparagi obrać, odłamać zdrewniałe końce.
Odłamane końce i obierki zalać wodą, posypać cukrem i solą. Gotować ok. 20 minut. Obrane szparagi również namoczyć w wodzie, aby nie sczerniały. W garnku rozpuścić masło i zeszklić na nim posiekaną szalotkę. Wlać mocny bulion warzywny i wrzucić do niego posiekane szparagi. Gotować ok. 10 minut. Przygotować lane ciasto: wsypać mąkę do miski, wbić jajo, ewentualnie dodać wodę, lekko posolić. Wymieszać, aby powstało lejące się ciasto. Wywar z obierków szparagów wlać do zupy, wszystko zagotować i na mocno gotującą się zupę wlewać lane ciasto. Do ugotowanej zupy wrzucić posiekany koper, wymieszać. |
środa, 8 maja 2013
Zupa szparagowa z kluskami lanymi według Roberta Makłowicza
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Zupa jest GENIALNA! Dziękuję za inspirację :)
OdpowiedzUsuń