Wariacje na temat nowalijek...tym razem próbuje do tarty ciasto drożdżowe
SKŁADNIKI
Ciasto:
200 g mąki
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka miałkiego cukru
10 g świeżych drożdży lub 5 g suszonych
1 jajko
2 łyżki oliwy z oliwek
Nadzienie:
pęczek botwinki
200 g sera białego
200 g sera białego
100g sera Gorgonzolla
1 jajko
1 łyżka śmietany
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz, 1 ząbek czosnku, świeży koperek
1 jajko
1 łyżka śmietany
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz, 1 ząbek czosnku, świeży koperek
Do miski przesiać mąkę, sól i cukier, w środku zrobić
wgłębienie. W miseczce rozrobić drożdże w 60 ml ciepłej wody. Dodać
jajko i oliwę, wymieszać, wlać do dołka. Składniki połączyć, mieszając
drewnianą łyżką. Gdy powstanie jednolita masa, wyłożyć ją na
stolnicę/blat i zagniatać ok. 5 minut aż przestanie kleić się do rąk.
Przełozyć ciasto do miski, nakryć ściereczką i odstawić
do wyrośnięcia na ok. 45-50 minut lub aż podwoi swoją objętość.
W
międzyczasie przygotować nadzienie.Umytą botwinkę bez buraczków włożyć
do garnka z niewielką ilością wrzącej, osolonej wody. Gotować przez
około 3 minuty, do miękkości, następnie odcedzić, dokładnie odcisnąć i posiekać na 0,5 - 1 cm kawałki. Biały ser rozdrobnić widelcem i dokładnie
wymieszać z posiekaną botwinką, jajkiem i czosnkiem.
Ciasto rozwałkować na grubość 3 mm wyłożyć nim formę .Odciąć na wysokości formy. Na ciasto wyłożyć farsz. Ułożyć kawałki sera gorgonzola, doprawić solą oraz pieprzem.
Pozostałą część ciasta rozwałkować i pokroić w paski ok 1 cm, ułożyć w kratkę.
Pozostałą część ciasta rozwałkować i pokroić w paski ok 1 cm, ułożyć w kratkę.
Piekarnik nagrzać do 170 stopni.Piec 30-35 minut lub do chwili, gdy ciasto się nieco przyrumieni. Po wyjęciu z piekarnika zostawić na 5 minut i dopiero kroić.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz