Żegnamy zimę !!!
W nagrodę za dzielne przedświąteczne mycie okiem i pranie firanek
Upiekłam Tartę z budyniem i truskawkami :D
Do tego Perła Winter (nasza marzanna) i zielony Redds :)
SKŁADNIKI:
200 g mąki tortowej
100g margaryny
1 żółtko
1 opakowanie cukru waniliowego
2 łyżki wody
1 budyń waniliowy
1 budyń czekoladowy
kilka truskawek
Z mąki, cukru, 100 g masła, żółtka, Cukru wanilinowego, 2 łyżek zimnej wody i soli zagnieć ciast. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na pół godziny do lodówki.
Nagrzać piekarnik do 180º. Po tym czasie formę do tarty wyłożyć do niej rozwałkowane ciasto i nakłuć w kilku miejscach widelcem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piecz 25 minut, a następnie odstawić do ostudzenia.
W tym czasie robimy budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu (zmniejszyć ilość mleka o ok 100ml).
Budyń ułożyć warstwami na tarcie a na to pokrojone w paski truskawki. Pozostawić w lodówce na minimum 30 minut.
Pyszny deserek na początek wiosny :D
smaczna jeszcze z truskawkami, pycha:)
OdpowiedzUsuń