Zupa o najbardziej intensywnym kolorze:D
może ona obudzi wiosnę !!
Zupa Marchewkowa z pikantnymi klopsikami
SKŁADNIKI:
5 dużych
marchewek
1 ziemniak
łyżka masła
200-300 ml śmietany 12%
mięso mielone
cebula
sól, pieprz, ostra papryczka
bułka tarta, jajko
Marchewkę i ziemniaka
kroimy w na mniejsze kawałki , gotujemy na parze do miękkości. Następnie
dolewamy masło i jogurt. Blenderujemy doprawiając solą i pieprzem.
Klopsiki robimy z mięsa mielonego wieprzowego, dodając pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę i papryczkę, jajko i odpowiednią ilość bułki tartej. Formujemy małe klopsiki i smażymy na oleju.
Zupę podałam z klopsikami i szczypiorkiem
Smacznego!!! Oby do wiosny :D
Marchewkowej jeszcze nie próbowałam :) Lubię zupy-kremy. A marchewkowa to taka wiosenna propozycja, a wiosny nic a nic nie widać :/
OdpowiedzUsuń