wtorek, 19 marca 2013

Zupa Marchewkowa z pikantnymi klopsikami

Zupa o najbardziej intensywnym kolorze:D 
może ona obudzi wiosnę !!
Zupa Marchewkowa z pikantnymi klopsikami


SKŁADNIKI:
5 dużych marchewek
1 ziemniak
łyżka masła
200-300 ml śmietany 12%
mięso mielone
cebula
sól, pieprz, ostra papryczka
 bułka tarta, jajko


Marchewkę i ziemniaka kroimy w na mniejsze kawałki , gotujemy na parze do miękkości. Następnie dolewamy masło i jogurt. Blenderujemy doprawiając solą i pieprzem.


Klopsiki robimy z mięsa mielonego wieprzowego, dodając pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę i papryczkę, jajko i odpowiednią ilość bułki tartej. Formujemy małe klopsiki i smażymy na oleju.


Zupę podałam z klopsikami i szczypiorkiem


Smacznego!!! Oby do wiosny :D

1 komentarz:

  1. Marchewkowej jeszcze nie próbowałam :) Lubię zupy-kremy. A marchewkowa to taka wiosenna propozycja, a wiosny nic a nic nie widać :/

    OdpowiedzUsuń