Przed nadchodząca wiosną muszę wykorzystać wszystkie zapasy zimowe :) Obiecane od dłuższego czasu pierogi z soczewicą :P
SKŁADNIKI:
ciasto na pierogi
1 puszka soczewicy
1 cebula
1 jajko
sól, pieprz, papryczka chili, kolendra
Soczewicę zagotować (w sosie własnym), posolić. Następnie soczewicę odsączyć i przestudzić.
Cebulę obrać i pokroić w w kosteczkę, poddusić na oleju, przyprawić solą, pieprzem.
Ugotowaną soczewicę zmielić (utłuc) razem z usmażoną cebulą. Dodać jajko. Dokładnie wymieszać masę. Spróbować :) Jeśli będzie brakować jakiegoś smaku, doprawić.
Ugotowaną soczewicę zmielić (utłuc) razem z usmażoną cebulą. Dodać jajko. Dokładnie wymieszać masę. Spróbować :) Jeśli będzie brakować jakiegoś smaku, doprawić.
Przygotuj ciasto na pierogi – polecam przepisu:
Ciasto rozwałkować i wyciąć krążki, na których należy ułożyć po jednej łyżeczce farszu. Drugi krążek przyłożyć i zagnieć pierożki:)
Pierogi gotować w osolonej wodzie – gotowałam około 2-3 minuty od momentu wypłynięcia pierogów na wierzch.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz