wtorek, 5 marca 2013

Makaron z wędzonym łososiem, krewetkami i groszkiem

Dziś na obiadek przegląd lodówki :D 
tzn. Makaron z wędzonym łososiem, krewetkami i groszkiem w sosie śmietanowo- serowym


SKŁADNIKI:
250g makaronu - typu Pappardelle
50 g wędzonego łososia
10-15 krewetek Tiger
zielony groszek z puszki
śmietana 12%
serek topiony
pół cebuli
sól, pieprz, kapary, czosnek, suszona pietruszka, odrobina białego wina


Do osolonego wrzątku wrzucamy makaron. Mój gotuje się 7 min,więc  po 4 minutach należy dorzucić do wody pół puszki odcedzonego groszku.

W tym czasie zeszklić na patelni cebulę pokrojoną w kostkę. Zmniejszyć gaz na minimum, dodać wyciśnięty czosnek. Następnie dołożyć krewetki i zalać białym winem, dusić ok 2 minut. Dodać 4 duże łyżki śmietany i podgrzewać, ale uważać by się nie ścięła, dodać ser topiony. Doprawić solą, pieprzem. Pokroić łososia na mniejsze kawałki i dodać do sosu wraz z kilkoma kaparami.


Gdy makaron już jest aldente odcedzić i dodać do sosu. Wymieszać z suszoną pietruszką.

Lubię czasem taki delikatny śmietanowy makaron... :P

2 komentarze:

  1. mmm.. pyszne i zdrowe! to lubie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jedno z moich ulubionych dań, świetny przepis a jakie to pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń