To danie chodziło za nami od dawna...
SKŁADNIKI:
700 g cebuli
2 łyżki masła
250 ml białego wytrawnego wina
bulion- 1 litr rosołu z 2 nóżek kurczaka
2 łyżki masła
250 ml białego wytrawnego wina
bulion- 1 litr rosołu z 2 nóżek kurczaka
sól i świeżo
zmielony czarny pieprz
tarty żółty ser
tarty żółty ser
dodatkowo:
gotowe ciasto francuskie
Cebulę obrać, posiekać w pióra ok. 1,5-2 mm (my od wczoraj możemy się cieszyć zestawem noży Magdy Gesler wygranym przeze mnie na imprezie DlaLejdis- niesamowita różnica w krojeniu).
W dużym i szerokim garnku roztopić masło, dodać cebulę. Mieszając smażyć na średnim ogniu przez minimum 10 minut aż cebula będzie lekko złocista, dodać szczyptę cukru.
Wlać białe wino i wymieszać cebulę
drewnianą łyżką. Dusić przez 3
minuty, aż wygotuje się prawie całe wino, następnie dodać wrzący bulion i gotować na małym ogniu pod przykryciem
przez około 20 minut. Zupę doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem i tymiankiem.
Gotową zupę przelać do małych miseczek żaroodpornych.
Zupę studzimy. Z ciasta francuskiego wycinamy kółka większe od średnicy miseczek. Dodajemy starty na tarce ser, a całość przykrywamy szczelnie ciastem
francuskim.
Tak przygotowane miseczki wkładamy do piekarnika ustawionego na 200 stopni i zapiekamy ok. 15 minut, aż ciasto się zarumieni.
Smacznego!!!
świetna jest ta zupka próbowałam ja kilka razy bardzo smaczna:)
OdpowiedzUsuńPycha, podana z ciastem wygląda super, ostatnio w lidlu kupiłam ciasto w wersji light, zawsze to trochę mniej kalorii:)
OdpowiedzUsuńPYCHA
OdpowiedzUsuń