niedziela, 24 marca 2013

Ravioli z wypływającym żółtkiem

Odkąd zobaczyłam ten przepis w Junior Master Chef chciałam to sama przygotować... mam nadzieje, że mi też tak pięknie wypłynie żółtko...

  
SKŁADNIKI
300 g mąki (najlepiej makaronowej)
2 jajka + 1 żółtko
1 łyżeczka soli
3 - 4 łyżki wody
1 białko jaja

świeży szpinak 
1 duży ząbek czosnku
100 g białego sera + 100g serka Ostrawia z czosnkiem
(w oryginale jest ser ricotta, ale my jakoś nie przepadamy za tym typem sera)
sól, pieprz, masło, tarty parmezan


Szpinak udusić na masełku, doprawić czosnkiem, solę i pieprzem. Po ostudzeniu dodać rozdrobnione serki. Farsz pozostawić w lodówce na 20 minut, by doszedł :D
Mąkę przesiać na stolnicę, posolić, zrobić wgłębienie, w które wbić jajka i żółtko. Zagnieść ciasto mocząc ręce w wodzie i ewentualnie dodając po łyżce wody, aby ułatwić połączenie się składników. Uformować kulę z ciasta, zawinąć w ściereczkę i odstawić na pół godziny.Po tym czasie ciasto odpocznie i znacznie nabierze miękkości.
Ciasto  rozwałkować wałkiem na bardzo cienki placek na podsypanej mąką stolnicy. Połowę każdego placka posmarować białkiem, na posmarowanej połówce ułożyć po łyżeczce nadzienia w odstępach 2 - 3 cm od siebie, w każdej kupce zrobić dołek i wbić żółtko. Przykryć drugą połową ciasta, palcami docisnąć przestrzenie pomiędzy nadzieniem, radełkiem lub nożem wyciąć kwadraty z ciasta, z farszem znajdującym się w centrum. Wzorki zrobić widelcem.Zagotować osoloną wodę, włożyć porcję ravioli i gotować przez około 4 minuty, aż będą miękkie, ale nie rozgotowane. 
tylko 2 ravioli zrobiłam z jajkiem, reszta była mniejsza i tylko z farszem szpinakowym.


W międzyczasie roztopić kilka łyżek masła na patelni. Okrasić pierożki ravioli, posypać tartym parmezanem i pietruszką.
Przeciąć pierożka i ......... jest :D
Wyszło!!!


Niesamowity smak i efekt :D


 Następnym razem rozwałkuję jeszcze cieniej ciasto :D

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz