Odkąd zobaczyłam ten przepis w Junior Master Chef chciałam to sama przygotować... mam nadzieje, że mi też tak pięknie wypłynie żółtko...
SKŁADNIKI
300 g mąki (najlepiej makaronowej)
2 jajka + 1 żółtko
2 jajka + 1 żółtko
1 łyżeczka soli
3 - 4 łyżki wody
1 białko jaja
3 - 4 łyżki wody
1 białko jaja
świeży szpinak
1 duży ząbek czosnku
100 g białego sera + 100g serka Ostrawia z czosnkiem
(w oryginale jest ser ricotta, ale my jakoś nie przepadamy za tym typem sera)
sól, pieprz, masło, tarty parmezan
Szpinak udusić na masełku, doprawić czosnkiem, solę i pieprzem. Po ostudzeniu dodać rozdrobnione serki. Farsz pozostawić w lodówce na 20 minut, by doszedł :D
Mąkę przesiać na stolnicę, posolić, zrobić
wgłębienie, w które wbić jajka i żółtko. Zagnieść ciasto mocząc ręce w
wodzie i ewentualnie dodając po łyżce wody, aby ułatwić połączenie się
składników. Uformować kulę z ciasta, zawinąć w ściereczkę i odstawić na pół godziny.Po tym czasie ciasto odpocznie i znacznie nabierze miękkości.
Ciasto rozwałkować wałkiem na bardzo cienki
placek na podsypanej mąką stolnicy. Połowę każdego placka posmarować
białkiem, na posmarowanej połówce ułożyć po łyżeczce nadzienia w
odstępach 2 - 3 cm od siebie, w każdej kupce zrobić dołek i wbić żółtko. Przykryć drugą połową ciasta, palcami
docisnąć przestrzenie pomiędzy nadzieniem, radełkiem lub nożem wyciąć
kwadraty z ciasta, z farszem znajdującym się w centrum. Wzorki zrobić widelcem.Zagotować
osoloną wodę, włożyć porcję ravioli i gotować przez około 4 minuty, aż
będą miękkie, ale nie rozgotowane.
tylko 2 ravioli zrobiłam z jajkiem, reszta była mniejsza i tylko z farszem szpinakowym.
W międzyczasie roztopić kilka łyżek
masła na patelni. Okrasić pierożki ravioli,
posypać tartym parmezanem i pietruszką.
Przeciąć pierożka i ......... jest :D
Wyszło!!!
Niesamowity smak i efekt :D
Następnym razem rozwałkuję jeszcze cieniej ciasto :D
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz