niedziela, 3 marca 2013

Włoska Pizza Eksperymentalna

Ostatnio moja świadkowa zaprosiła nas na pizze...  Robi ona tradycyjną włoską pizze na cienkim chrupiącym cieście. Rewelacja!
Trochę jej tego pozazdrościłam, bo ja zawsze robiłam taką domową pełną składników pizze.
Sekretem jej przepysznego ciasta jest "kamień do pieczenia pizzy". 
Poszperałam w internecie...taki kamień  to koszt ok 90 zł. 
My nie robimy zbyt często pizzy i chyba nie mamy potrzeby wydawać takich pieniędzy. 
Oferowany kamień do pizzy jest z szamotu, w sklepach typu Castorama, Obi można kupić płytki szamotowe o wymiarze 23x11,5x3, kupiliśmy 3 szt. Będziemy mieć prostokątną pizze... zobaczymy jak wyjdzie...


Nasz zestaw:
3 płytki szamotowe - 9,99 zł
sklejka(jako łopata)- 2,86 zł
nóż do krojenia - 6,19 zł


SKŁADNIKI : 
Ciasto:
250 g mąki pszennej
150 ml ciepłej wody
7 g suchych
1 łyżeczka soli
pół łyżeczki cukru
1 łyżka oliwy z oliwek



Wierzch:
1 puszka pomidorów w sosie pomidorowym
1 łyżka oliwy z oliwek
przyprawa do pizzy


Dodatki: 
pomidory z puszki, szynka,tarta mozzarella,ser lazur , kolorowe papryki, oliwki, rukola, papryczka pikantna


Drożdże rozpuścić w 60 ml ciepłej wody, dodaję cukier i 3 łyżki mąki. Odstawić na 1/2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 
Mąkę przesiać do miski, mieszając z solą. 
Zrobić wgłębienie i wlewać wyrośnięte drożdże, oliwę z oliwek oraz resztę ciepłej wody. 
Pożądanie wyrabiać ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 0,5- 1h  do wyrośnięcia. 

W tym czasie można przygotować pozostałe składniki pizzy. Pokroić szynkę, warzywa... zredukować pomidory z puszki, przyprawić czosnkiem.


 Blat obsypać mąką, kolejno rozwałkować na cienkie placki (z tej ilości mąki wychodzą 3 pizze) podsypując dodatkową mąkę.
Pizze smarujemy sosem pomidorowym, posypać przyprawą do pizzy, ułożyć resztę składników...

 

Pizzę ułożyć na papierze do pieczenia i przenieść do nagrzanych płytkach szamotowych (30 min piekarnik na maxa bez termoobiegu).

 
Piec w wysokiej temperaturze przez 8-10 minut. Przyozdobić rukolą, podawać tylko z oliwą z oliwek- własną smakową( my mammy pikantną czosnkową i ziołową) :)



Wyszła cieniutka, chrupiąca pyszna Pizza Italiana :P 
Vi auguro buon appetito!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz