wtorek, 30 kwietnia 2013

Ser Halloumi z bakłażanem i pomidorami oraz pita

W weekend byliśmy u mnie w domku rodzinnym. Na giełdzie na stoisku tureckim zakupiliśmy ser Halloumi
Dlatego dziś rozpoczynamy grillową majówkę.
Grillowany ser Halloumi z bakłażanem i pomidorami oraz pita 



SKŁADNIKI:
4 plastry bakłażana, każdy grubości około 1 cm
4 plastry sera Halloumi
4 plasterki pomidora
2 łyżeczki posiekanych świeżych ziół
2-3 łyżki oliwy
sól, pieprz
1 łyżeczką ulubionych suszonych ziół
 oliwa z oliwek
świeża bazylia



2 szklanki mąki
20g drożdży
ciepła woda
sól, cukier, kminek, oliwa z oliwek

Ciasto na Pite robimy zgodnie z tym przepisem
cisto na pite
Z tą różnicą, że do przesianej mąki dodajemy łyżkę kminku
Formujemy małe placki (ok 15cm). 



Pieczemy na kamieniach w temperaturze 250 stopni, aż do zarumienienia.



Plastry bakłażana posmarować oliwą i oprószyć solą, pieprzem i suszonymi ziołami z obu stron. Smażyć na grillu.
Następnie położyć plastry sera Halloumi. Smażyć na średnim/małym ogniu (3) około 2-4 minuty. Obrócić, każdy kawałek sera przykryć plasterkiem pomidora, przykryć patelnię przykrywką i dopiekać kolejne 2-4 minuty. Po tym czasie ser powinien lekko się “rozpłynąć” i podrumienić.


 
Na talerzach “ustawiać” piramidki: bakłażan/ser/pomidor/bazylia/bakłażan.



Smacznego  !!!

1 komentarz: