Proste, szybkie i zdrowe danie na wiosenny obiadek. Makaron ze szpinakiem i serem pleśniowym, który świetnie łączy się on z rozpływającym się żółtkiem jajka w koszulce.
400 g makaronu (ja użyłam kokardek)
ser z pleśnią (np typu blue)
opakowanie mrożonego szpinaku
2 ząbki czosnku
2 jajka
łyżeczka octu
łyżka masła, sól, pieprz
Ugotować makaron al dente. W tym czasie na patelni roztopić masło.Dorzucić pokruszony zamrożony szpinak. Gotować chwilę by szpinak się rozmroził. Dodać czosnek, sól i pieprz a następnie rozkruszony ser pleśniowy. Dusić do momentu uzyskania fajnej konsystencji sosu. dodać odcedzony makaron i dobrze wymieszać.
W tym czasie w garnku gotujemy wodę z dodatkiem octu (można zastąpić go odrobiną kwasku, nie solimy). Gdy woda zacznie wrzeć, delikatnie zamieszajmy ją łyżką w jedną stronę, jajko wbijamy do miseczki i powoli wlewamy je w środek „wiru”. Za chwilę podobnie postępujemy z drugim jajkiem. Gotujemy je tak przez ok. 2,5 minuty.
Smacznego !!!
OCH!!! Wspaniałe!
OdpowiedzUsuń