Tym razem postanowiłam wykorzystać końcówki z zamrażarki :D
Zupa pomidorowa z krewetkami, rybą i makaronem na ostro
SKŁADNIKI:
250g krewetek koktajlowych
250g krewetek koktajlowych
2 filety ryby morskiej, bez ości
łyżka oliwy z oliwek
1 średnia cebulka, pokrojona w kosteczkę
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
łyżka oliwy z oliwek
1 średnia cebulka, pokrojona w kosteczkę
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
2 papryczki chilli (lub 1 jak ktoś nie lubi piekielnie ostrego smaku)
1 puszka pomidorów (400 g) bez skórek, w sosie pomidorowym
300 ml gorącego bulionu jarzynowego, łagodnego (suszone warzywa +sól+oliwa)
sok z 1/2 cytryny
4 - 5 łyżek drobnego makaronu Lubella
sól morska i świeżo zmielony pieprz, świeża pietruszka
1 puszka pomidorów (400 g) bez skórek, w sosie pomidorowym
300 ml gorącego bulionu jarzynowego, łagodnego (suszone warzywa +sól+oliwa)
sok z 1/2 cytryny
4 - 5 łyżek drobnego makaronu Lubella
sól morska i świeżo zmielony pieprz, świeża pietruszka
Krewetki rozmrozić, umyć, opłukać i osuszyć, oprószyć solą. Filety z dorsza opłukać, osuszyć, pesetą wyjąć ości, pokroić w 2-3 cm kostkę, oprószyć solą.
Na
dużej patelni rozgrzać 1
łyżkę oliwy z oliwek, dodać posiekaną cebulę, a po minucie czosnek.
Zeszklić, nie rumieniąc, na małym ogniu, przez kilka minut. Dodać
chilli, słodką paprykę i smażyć przez 1 minutę.
Dodać pomidory w
puszce, rozgnieść je widelcem. Zagotować, oliwę następnie wlać bulion, sok z cytryny.
Zagotować, dodać krewetki, dorsza. Delikatnie
wymieszać, przykryć pokrywą i gotować na niezbyt dużym ogniu przez około 5-8 minut, aż krewetki i ryba będą ugotowane.
Podawać z makaronem i świeżą pietruszką.
SMACZNEGO !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz