niedziela, 7 kwietnia 2013

Morska zupa pomidorowa z krewetkami i rybą

Tym razem postanowiłam wykorzystać końcówki z zamrażarki :D 
Zupa pomidorowa z krewetkami, rybą i makaronem na ostro


SKŁADNIKI:
250g  krewetek koktajlowych
2 filety ryby morskiej, bez ości
łyżka oliwy z oliwek

1 średnia cebulka, pokrojona w kosteczkę
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
2 papryczki chilli (lub 1 jak ktoś nie lubi piekielnie ostrego smaku)
1 puszka pomidorów (400 g) bez skórek, w sosie pomidorowym
300 ml gorącego bulionu jarzynowego, łagodnego (suszone warzywa +sól+oliwa)
sok z 1/2 cytryny
4 - 5 łyżek drobnego makaronu Lubella
sól morska i świeżo zmielony pieprz, świeża pietruszka


Krewetki rozmrozić, umyć, opłukać i osuszyć, oprószyć solą. Filety z dorsza opłukać, osuszyć, pesetą wyjąć ości, pokroić w 2-3 cm kostkę, oprószyć solą. 
Na dużej patelni  rozgrzać 1 łyżkę oliwy z oliwek, dodać posiekaną cebulę, a po minucie czosnek. Zeszklić, nie rumieniąc, na małym ogniu, przez kilka minut. Dodać chilli, słodką paprykę i smażyć przez 1 minutę.

Dodać pomidory w puszce, rozgnieść je widelcem. Zagotować, oliwę  następnie wlać bulion, sok z cytryny. Zagotować, dodać krewetki, dorsza. Delikatnie wymieszać, przykryć pokrywą i gotować na niezbyt dużym ogniu przez około 5-8 minut, aż krewetki i ryba będą ugotowane.
Podawać z makaronem i świeżą pietruszką.

SMACZNEGO !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz