Kalafior zapiekany pod beszamelem
SKŁADNIKI:
1 kalafior
masło
6 płaskich łyżek mąki
20 dag sera łagodnego nadającego się do zapiekania
1 kalafior
masło
6 płaskich łyżek mąki
20 dag sera łagodnego nadającego się do zapiekania
Kalafior umyć i podzielić na duże różyczki. Ugotować „al dente” (najlepiej na parze). Zrobić zasmażkę z mąki i masła, dodać mleko, wymieszać. w razie potrzeby dodać mleko by sos był odpowiednio gęsty. Gotować jeszcze przez chwilę – sos powinien być gęsty, o konsystencji tłustej śmietany. Pod koniec dodać pieprz, gałkę, mieszać chwilę i zestawić z ognia. Pokrojoną szyneczkę przysmażyć na oleju.
Gotowe warzywa ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Zalać sosem. Na wierzch ułożyć kosteczki szynki i utrzeć warstwę ser. Zapiekać 10-15 min w temperaturze 190 stopni.
Podawać z posiekana pietruszką
Gotowe warzywa ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Zalać sosem. Na wierzch ułożyć kosteczki szynki i utrzeć warstwę ser. Zapiekać 10-15 min w temperaturze 190 stopni.
Podawać z posiekana pietruszką
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz