piątek, 5 kwietnia 2013

Kalafior zapiekany pod beszamelem z szynką

Kalafior zapiekany pod beszamelem


SKŁADNIKI:
1 kalafior
masło
6 płaskich łyżek mąki
20 dag sera łagodnego nadającego się do zapiekania
mleko
kawałek szynki
gałka muszkatołowa, pieprz, sól
pietruszka (do posypania)



Kalafior umyć i podzielić na duże różyczki. Ugotować „al dente” (najlepiej na parze). Zrobić zasmażkę z mąki i masła, dodać mleko, wymieszać. w razie potrzeby dodać mleko by sos był odpowiednio gęsty. Gotować jeszcze przez chwilę – sos powinien być gęsty, o konsystencji tłustej śmietany. Pod koniec dodać pieprz, gałkę, mieszać chwilę i zestawić z ognia. Pokrojoną szyneczkę przysmażyć na oleju.



Gotowe warzywa ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Zalać sosem. Na wierzch ułożyć kosteczki szynki i utrzeć warstwę ser. Zapiekać 10-15 min w temperaturze 190 stopni. 
Podawać z posiekana pietruszką 



Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz