Weekendowy deser w 30 minut. Świetny pomysł by zaskoczyć.... a roboty naprawdę mało :D
SKŁADNIKI
ciasto francuskie (pół opakowania XXL)
2 jabłka
cynamon
żurawina
czekolada
jajko
szczypta cukru
Jabłka obieramy i
drylujemy nie przekrawając ich bo będziemy je faszerować. Ja używam do jednego żurawinę do drugiego czekoladę. Następnie dokładnie obtaczamy z
wierzchu cynamonem
.
.
Jabłka są gotowe do zawinięcia w ciasto francuskie.
Ciasto francuskie wyjmujemy z lodówki i przekrajany wzdłuż dłuższego boku na pół. Połówkę kroimy w cztery paski (szerokości ok 2 cm)
Bierzemy kawałek ciasta i
zawijamy w nie jabłko , tak żeby paski na siebie trochę nachodziły, wycinamy listki :D Smarujemy rozbełtanym jajkiem ze szczyptą cukru
Teraz układamy
na blasze z papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy
do 200- 210 stopni i wkładamy blachę około 20 minut.
z czekoladą:
z żurawiną:
My zjedliśmy popijając grzanym winkiem z pomarańczami. A co !!
Smacznego!!!
Cudowne, w sam raz na jesienne wieczory. Piękne i pyszne :)
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo apetycznie
OdpowiedzUsuńRobiłam i przepis jest przepyszny:)Polecam
OdpowiedzUsuń