Wiosennie... delikatnie...kolorowo...
SKŁADNIKI:
2 papryki czerwonej
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 ziemniak
oliwa/olej do smażenia
bulion wegetariański (suszone warzywa, wrzątek, oliwa)
sól, pieprz, pieprz cayenne
feta
Paprykę dokładnie myjemy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy na drobna kostkę. Ziemniaki obieramy i również kroimy na kosteczkę, podobnie postępujemy z cebulą. Czosnek przeciskamy przez praskę lub rozcieramy na deseczce z dodatkiem soli.
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i wrzucamy pokrojona cebulę, po chwili dodajemy paprykę, a po opływie 5 minut ziemniaki. Uważamy aby warzywa się nie przypaliły, w razie konieczności dodajemy oliwę i/lub kilka kropel wody. Po kilku minutach przykrywamy patelnię i dusimy warzywa do miękkości, pod koniec dodajemy czosnek. Tak uduszone warzywa umieszczamy w wyższym rondlu i dodajemy do niego około 400 ml wody wymieszanej z bulionem wegetariańskim.
Kiedy warzywa zalejemy płynem, gotujemy je jeszcze przez 5 minut, a następnie miksujemy na jednolity krem. Teraz jest czas na doprawienie i kontrolę konsystencji.
Nie należny przesadzać z solą, ponieważ na sam koniec dodamy fetę, która jest dość słona.
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i wrzucamy pokrojona cebulę, po chwili dodajemy paprykę, a po opływie 5 minut ziemniaki. Uważamy aby warzywa się nie przypaliły, w razie konieczności dodajemy oliwę i/lub kilka kropel wody. Po kilku minutach przykrywamy patelnię i dusimy warzywa do miękkości, pod koniec dodajemy czosnek. Tak uduszone warzywa umieszczamy w wyższym rondlu i dodajemy do niego około 400 ml wody wymieszanej z bulionem wegetariańskim.
Kiedy warzywa zalejemy płynem, gotujemy je jeszcze przez 5 minut, a następnie miksujemy na jednolity krem. Teraz jest czas na doprawienie i kontrolę konsystencji.
Nie należny przesadzać z solą, ponieważ na sam koniec dodamy fetę, która jest dość słona.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz