SKŁADNIKI:
1 kg ziemniaków
3 łyżki maki pszennej
1 jajko
1 cebula
olej do smażenia
200 g boczniaków
1 cebula
1 mała czerwona papryka 2 łyżki masła
0,5 szklanki bulionu warzywnego (suszone warzywa, nie kostka)
200 ml śmietany
Ziemniaki umyć, obrać. Zetrzeć na tarce (małe lub duże otwory, jak kto lubi). Wymieszać z mąką, jajkiem,pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, solą i pieprzem. Rozgrzać patelnię z olejem. Placuszki smażyć z obu stron. Aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu, odkładać na papierowy ręcznik. Potem na talerz.
Grzyby umyć szybko i sprawnie, a następnie dokładnie osuszyć. Pokroić w cienkie paski. Cebule pokroić w kostkę. Podgrzać masło i zeszklić cebulę, dołożyć
grzyby . Smażyć razem ok. 15 min. Dodać pół szklanki bulionu warzywnego, doprawić do smaku solą i pieprzem. następnie dodać śmietanę i całość przez chwilę
poddusić. Podać z plackami. Na koniec posypać posiekaną natką pietruszki.
Smacznego !!! |
wtorek, 9 kwietnia 2013
Placki ziemniaczane w sosie z boczniaków
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Uwazam, że boczniki są niedoceniane w naszych kuchniach . Dzięki, za przypomnienie o tych grzybach!
OdpowiedzUsuńO tak, również często jadam placuszki z takim pysznym, grzybowym sosem. Mniam! :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńBardzo fajne i ciekawe przepisy :D będę korzystać :)
Usuń