Uwielbiam to wiosenne ciacho:)
Czekam na nie z niecierpliwością cały rok.
Ciasto z rabarbarem, bezą i kruszonką
SKŁADNIKI:
Czekam na nie z niecierpliwością cały rok.
Ciasto z rabarbarem, bezą i kruszonką
SKŁADNIKI:
Ciasto:
3 szkl. mąki pszennej
1/2 szkl. cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 żółtek
200 g masła
2-3 łyżki śmietan
Beza:
3-4 białka
100 g cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
4 łodygi rabarbaru
Mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem do
pieczenia, dodać masło i posiekać nożem lub rozetrzeć zimnymi palcami na
kruszonkę. Dodać żółtka, śmietanę i szybko zagnieść jednolite ciasto.
Włożyć do lodówki na ok. 30 minut.
1/2 część przygotowanego ciasta, wylepić dno foremki o wymiarach i
nakłuć widelcem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 -180
st. C z termoobiegiem i podpiec ok. 10-15 minut, aż się lekko zrumieni.
Wyjąć i odstawić na chwilę do przestygnięcia. Rabarbar pokroić na
mniejsze kawałki i wymieszać z 2 łyżkami cukru. 3-4 białka ubić z cukrem, dosypując stopniowo, na sztywną pianę.
Na przestudzone ciasto rozłożyć równomiernie rabarbar, a na to wyłożyć pianę z białek. Wstawić do piekarnika i piec ok. 30-40 min. w 170 st. C z termoobiegiem.
Pyszności !!!
Na przestudzone ciasto rozłożyć równomiernie rabarbar, a na to wyłożyć pianę z białek. Wstawić do piekarnika i piec ok. 30-40 min. w 170 st. C z termoobiegiem.
Pyszności !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz